Oralno zdravlje djece

Oralno zdravlje djece

Briga o oralnom zdravlju djece prvenstveno je povjerena roditeljima i uveliko ovisi o angažiranosti roditelja u održavanju oralne higijene djeteta.Vjerujemo da su roditelji upoznati sa činjenicom da su svakodnevna higijena zuba, pravilna prehrana s kontroliranom konzumacijom međuobroka bogatim šećerima ,te uporaba preparata fluora osnovni preduvjeti za sprječavanje pojave karijesa na zubima. Uz pravilnu i redovitu higijenu, za zdravlje i ljepotu zubi važni su i redoviti odlasci doktoru dentalne medicine.

Kada odvesti dijete na prvi pregled kod doktora dentalne medicine?

Nicanje prvog zuba ujedno je i vrijeme za prvi pregled. To obično biva do 6. mjeseca,ali pošto se veličina,boja i oblik,te vrijeme nicanja zuba nasljeđuje, postoje velike individualne varijacije. Roditelji obično vode računa o kontrolama kod pedijatra,ali, i prvi dentalni pregled,kao i svi ostali koji bi trebali uslijediti u okviru sustavne brige o oralnom zdravlju, veoma je važan za cjelokupno zdravlje djeteta. Prvi pregled bi trebalo obaviti najkasnije do navršene prve godine. Roditeljima je teško i zamisliti sliku njihova djeteta od godine dana u ordinaciji dentalne medicine,ali treba naglasiti da je prvi pregled više namjenjen njima ,jer će dobiti dragocjene informacije o prehrani i higijeni,a navesti ćemo jednu s kojom,na žalost, roditelji i nisu toliko upoznati. Naime,poznato je da su najznačajniji čimbenici koji utiču na pojavu karijesa : mikroorganizmi koji ga izazivaju (najopasniji je streptococcus mutans), obrambene sposobnosti sline, kao i način ishrane.

S. mutans pojavljuje se u usnoj šupljini tek s nicanjem prvog zuba,jer mu tvrda površina zuba omogućava da se na nju zalijepi i razvija. Smatra se da ga prenose osobe koje su u najbližem kontaktu s djetetom,a to je najčešće majka,na način da «očisti» žlicu,dudicu ili varalicu,koje dijete stavlja u usta, u svojim ustima. Po suvremenom poimanju karijes je infektivna,tj.zarazna bolest. Od stupnja izloženosti ovisi i kolonizacija i sama virulencija mikroorganizama, zbog čega je i izuzetno značajno da roditelj što je više moguće smanji prisustvo S.mutansa u svojim ustima.

Često se susrećemo s pitanjem kako dijete pripremiti za pregled?

Roditelji imaju presudnu ulogu u pripremi djeteta za pregled. Jutro i rano poslijepodne idealno je doba dana za posjet, jer djeca tada nisu umorna i razdražljiva. Potražite od doktora dentalne medicine, kojem ste poklonili povjerenje da brine o oralnom zdravlju vašeg djeteta ,savjet kako ćete dijete pripremiti za prvi posjet. Djetetu objasnite svrhu i razlog pregleda,a odgovore na: zašto? ,kako?, čemu?,prepustite liječniku i njegovom stručnom timu. Djeca se u dobi od 4-5 godina identificiraju s roditeljima,te je roditeljski stav prema oralnoj higijeni i redovitim kontrolama od presudne važnosti. Osnovni uzor ili nagovor od strane roditelja mnogo je vrjednija metoda za postizanje željenog cilja u zdravstvenom odgoju nego bilo koja druga poznata metoda. O roditeljskoj brizi ovisi hoće li dijete kasnije imati zdrave zube ili će mu oni biti izvor boli i problema.I u vrtićima je važno pridavati pažnju oralnoj higijeni koja bi se trebala provoditi svakodnevno. Svaki bi vrtić trebao imati odgojno-preventivni program zaštite zuba.

Što je to ciljana individualna prevencija karijesa?

Danas postoje testovi pomoću kojih se može utvrditi individualni rizik za nastanak karijesa. Na temelju rezultata testova stomatolog poduzima odgovarajuće mjere kako bi spriječio nastanak zubnog karijesa. To je tzv. individualni preventivni program, najsuvremeniji preventivni pristup u današnjoj dentalnoj medicini.
Najznačajniji razlog velike redukcije karijesa je široko prihvaćanje svakodnevne primjene zubnih pasti sa fluorom , ostvareno kampanjama na nacionalnom nivou u koje je uključen kompletni obrazovni , informativni i zdravstveni sustav.

Da li treba liječiti mliječne zube?

Na žalost,u ordinacijma dentalne medicine i danas možemo čuti opravdavanje roditelja da nisu dovodili dijete na pregled,jer su to zubi koji će i onako ispasti i ne «isplati» ih se liječiti. Mliječni zubi čuvaju mjesto za svoje trajne nasljednike, omogućavaju normalan rast i razvoj čeljusti te funkciju žvakanja hrane. Uz to, mliječni zubi sudjeluju u stvaranju mnogih glasova, omogućujući jasan i razumljiv govor,, o njima ovisi i estetski izgled lica, što svakako pridonosi pravilnu psihičkom razvoju djeteta. Kariozni mliječni zubi izvor su infekcije tek izniklih trajnih zuba ,njihov prerani gubitak ima višestruke posljedice u vidu ortodontskih nepravilnosti, poremećaja u govoru ili oboljenja ostalog dijela probavnog trakta, uzrokovanog slabo sažvakanom hranom. Od suvremene dentalne medicine i djeca mogu imati koristi koliko i odrasli,a jedini je preduvjet njihova kooperativnost, tj.suradnja. Kariozni mliječni zubi moraju se liječiti,a nakon liječenja mogu se rekonstruirani,ovisno o stupnju oštećenja, na isti način kao i trajni,bilo estetskim ispunom, nadogradnjom ili krunicom.

Kada odvesti dijete na prvi pregled kod ortodonta?

Prvi ortodontski pregled bi trebao uslijediti tijekom šeste godine,osim ako doktor dentalne medicine, prilikom redovitih kontrola,ne utvrdi razlog da uputi dijete na pregled i ranije. Ortodont će uzeti anamnezu od roditelja i kliničkim pregledom ustvrditi da li razvoj zubnih lukova i zagriza odstupa od uobičajenog za dob djeteta. Obično se tada napravi i snimka čeljusti (ortopantomogram), a po potrebi fotografira lice i zubni lukovi,te uzme anatomski otisak zubnih lukova za izradbu sadrenih modela. Oni su potrebni za detaljnije analize, koje se rade ako dijete ulazi u aktivnu terapiju ortodontskom napravom. Ako aktivna ortodontska terapija nije potrebna, ortodont određuje dinamiku kontrolnih pregleda, koju uvjetuje dob djeteta i uočene nepravilnosti.

Što su ortodontske nepravilnosti i koji su im uzroci?

Ako su položaji zuba u zubnim lukovima i međusobni odnosi gornje i donje čeljusti poremećeni, govorimo o ortodontskim nepravilnostima. One se najčešće razvijaju neprimjetno za roditelje i bližu okolinu, pa ih može zapaziti jedino liječnik. On svaki dolazak djeteta u ordinaciju koristi, pored ostalog, i za pregled zagriza, jer se pravodobnim upućivanjem ortodontu neke ortodontske nepravilnosti mogu zaustaviti. Na vrijeme se uočava pojava nasljednih anomalija, način ishrane, vrijeme i pravac nicanja zuba, način disanja i pojava loših navika (npr. sisanje palca).
Postoje ortodontske nepravilnosti koje se nasljeđuju i one koje stječemo tijekom života,kao i razne kombinacije već navedenog. Pravilan razvoj zubnih lukova i zagriza ovisi i o funkciji žvakanja, disanja i gutanja. To su životne funkcije i kada su one dugotrajno poremećene tijekom rasta i razvoja djeteta dolazi i do poremećaja cijelog žvačnog sustava. Neke se nepravilnosti u budućem rastu kralježnice mogu prije uočiti u vidu ortodontske nepravilnosti,te ortodont multidisciplinarno surađuje i s ortopedom,kao i s fizijatrom, otorinolaringologom, logopedom i pedijatrom. Jedan od najčešćih uzroka pojave stečenih ortodontskih nepravilnosti je prerani gubitak mliječnih zuba. Svaki mliječni zub je u stvari čuvar prostora stalnom zubu. Ukoliko se mliječni zub prerano izgubi,doći će do nedostatka prostora za smještaj trajnog nasljednika. Zato je veoma važno osigurati prirodnu smjenu mliječnih zuba trajnima.