Izrada individualnih štitnika za zube

Prevencija dentalnih ozljeda u sportu

Što je štitnik za zube?

Štitnik za zube je fleksibilna napravljena od “bioplast”-a; biološki prihvatljivog i netoksičnog polivinilnog materijala. Nosi se prilikom sportskih aktivnosti, s ciljem zaštite zuba i usta od ozljeda. Stvaranjem osjećaja sigurnosti ima i pozitivan psihološki učinak na sportaša, što rezultira boljom koncetracijom i većom agresivnošću u sportskoj igri.

Koje vrste ozlijeda štitnici za zube sprečavaju?

Svojim prisustvom u ustima štitnik ublažava silu izravnih udaraca,a time i nastanak loma zuba ili njihovo izbijanje. Sprječavanjem sudaranja gornjih i donjih zuba ublažuje jake udarce koji bi mogli prouzročiti ozbiljne ozljede poput potresa mozga,gubljenja svijesti, prijeloma čeljusti i ozljede vrata. Odmicanjem mekih tkiva usana i obraza od zuba sprečava njihovo ozljeđivanje, pogotovo kod osoba koje nose fiksni ortodontski aparat.

U kojim sportovima treba nositi štitnik za zube?

Kada god postoji prilika da se dvije osobe sudare ili da se jedna osoba sudari sa tvrdom površinom, preporučuje se nošenje štitnika za zube. Prvenstveno se to odnosi na “kontaktne” sportove (boks i razne druge borilačke vještine), ali i na “nekontaktne” sportove kao što su
rukomet,košarka,vaterpolo,nogomet,rugby i baseball.
I bavljenje sportom na rekreativnom nivou zahtijeva nošenje štitnika za zube za vrijeme treninga i takmičenja.

Kakve vrste štitnika za zube postoje?

”Stock” štitnik za zube: Najmanje doprinosi zaštiti jer se ne može oblikovati. Utječe na govor i disanje jer zahtijeva zatvorena usta prilikom nošenja, da bi štitnik ostao na mjestu.
Poluindividualni štitnik za zube: Ovaj štitnik za zube je “prokuhaj-i-zagrizi” proizvod.
Sportaš ga oblikuje sam, direktno u ustima . Kao i “stock” štitnik, nabavlja se u trgovinama sportske opreme.
Individualni štitnik za zube: Izrađuje ga doktor dentalne medicine, stručnjak za sportsku dentalnu medicinu,na gipsanom modelu,nakon uzimanja otisaka zubnih lukova.

Zašto sportaši ne nose štitnike za zube?

Kod sportaša postoji uvjerenje da su svi štitnici neudobni, preglomazni, loše stoje u ustima,ometaju disanje i govor. To je zbog toga što 90% sportaša, koji nose štitnike, koristi “stock” ili “prokuhaj-i-zagrizi” štitnike. Ti štitnici ne pružaju optimalnu zaštitu sportašima,pa Internacionalna Akademija za sportsku stomatologiju ne preporuča njihovo korištenje. Preporučaju se primjereno prilagođeni i individualno izrađeni štitnici za zube.Može ih izraditi samo stručnjak za sportsku dentalnu medicinu koji će prilikom izrade voditi računa o: osobitostima pojedinog sporta,nivou takmičenja,dobi sportaša,veličini i obliku čeljusti i zuba,te, eventualnim,ortodontskim anomalijama.

Individualni štitnik za zube jedan je od najvažnijih i najjeftinijih djelova opreme za sportaše,jer se njegova cijena ne može uspoređivati s cijenom bolnog i skupog dentalnog tretmana ozljeda zuba.

Centar za postavke privatnosti

Koristimo kolačiće

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisnickog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.

Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše racunalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obicno spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogucava stranici da prikaže informacije prilagodene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija. Ipak, sve informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogucite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste omogucili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem racunalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami odaberete hocete li odobriti spremanje kolačića, da automatski pri zatvaranju internetskog preglednika obrišete spremljene kolačiće i slicno.

Kako onemoguciti kolačiće?
Iskljucivanjem kolačića odlucujete da li hocete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem racunalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u postavkama vašeg internetskog preglednika.
Ako onemogucite kolačiće, necete moci koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Kakve kolačiće koriste naše stranice i zašto?
Naše stranice koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogucile bolje korisnicko iskustvo. Kolačići se koriste za pamcenje korisnickih podataka i postavki.

Kakvi još kolačići postoje na našim stranicama?
Postoji nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje odredenih mogucnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogucujemo kolačiće društvenih mreža (Facebook), servisa za mjerenje posjecenosti (Google Analytics i Gemius Audience) te oglašivackih mreža poput Google AdSensea.

Dodatne informacije
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za iskljucivanje pohranjivanja kolačića za razlicite servise. Više informacija možete saznati na sljedecim poveznicama:
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/
http://www.aboutads.info/choices/