NOVO! Mobilni ortodontski aparatić s bravicama i žicom Split

Mobilna ortodontska naprava s bravicama i žicom

Odrasli pacijenti zahtjevaju da im se ortodontska naprava što manje vidi ili da je mogu, po potrebi, skinuti. Labijalna fiksna ortodontska naprava je zlatni standard u ortodontskoj terapiji jer pruža mogućnost ortodontu da učinkovito izvede sva potrebna pomicanja zuba.
Lingvalna ortodontska fiksna naprava nije vidljiva ali pacijenta treba informirati da izaziva puno više problema u žvakanju, oralnoj higijeni i govoru. U zadnje vrijeme, kao ustupak pacijentima da se naprava što manje vidi i da se može skinuti, na tržištu su se pojavili tzv. aligneri, setovi od dvadeset-trideset prozirnih udlaga koje pacijent u vremenskim intervalima mjenja i skida samo kada žvače. Te naprave su bile zamišljene za manja pomicanja prednjih zuba i imaju usku zonu primjenjivosti i trebali bi ih indicirati i koristiti samo ortodonti ali smo svjedoci da terapije tim napravama provode i klinički netrenirani doktori dentalne medicine. Pacijente koji pristanu na takav oblik terapije treba informirati da samo fiksna ortodontska naprava može pomicati zube u svim dimenzijama, a da aligneri, bez da se na zube nalijepe kompozitni dodatci koji će služiti da bi se zub mogao učinkovitije pomicati, takve pomake zuba ne mogu proizvesti.

Najnovija ortodontska tehnika je kombinacija fiksne ortodontske naprave i alignera i spaja učinkovitost labijalnog žičanog luka fiksne ortodontske naprave, koji je najučinkovitiji kada se nalazi u žlijebu ortodontske bravice, i mogućnost da se takva „fiksna“ naprava može skinuti. Prednost ovako dizajnirane ortodonske naprave ispred alignera je da se ne mora nositi u danu koliko i aligner nego od 8-15 sati ovisno o intezitetu pomicanja zuba i da je moguće dobiti određena pomicanja zuba bez da se na njih moraju lijepiti kompozitni ispuni koji ostaju na zubim tijekom cijele terapije. Pacijenti mogu napravu skinuti po potrebi i jednostavno je postaviti natrag na zube.