Ortodoncija

Vidović

Privatna specijalistička ordinacija dentalne medicine za ortodonciju
Rezervirajte termin
info@ortodoncija-vidovic.hr
ortodoncijavidovic@gmail.com
+385 21 370 396
+385 91 1620 020
Poljička cesta 5, 21000 Split

ortodoncija za djecu

ortodoncija za odrasle

Ortodoncija Vidović privatna je specijalistička ordinacija dentalne medicine za ortodonciju s preko 25 godina iskustva rada s pacijentima svih dobnih skupina. Glavni je doktor primarijus dr. sc. Neven Vidović , specijalist ortodoncije i dječje stomatologije, koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri uspješno realizirao preko 5000 ortodontskih terapija i time dokazao maksimalnu stručnost u svojem području. 
Obratite nam se s povjerenjem, a naš stručni tim će sa zadovoljstvom vratiti osmijeh na Vaša lica. 
25
+
godina postojanja
5000
+
uspješnih ortodoncijskih terapija
Privatna specijalistička ordinacija 
dentalne medicine za ortodonciju

O nama 

doc. prim. dr. sc. Neven Vidović, dr.med.dent
specijalist ortodoncije i specijalist dječje i preventivne stomatologije
+
tisuće završenih ortodontskih terapija djece i odraslih
+
primarijus s više od trideset godina iskustva u provođenju interdisciplinarnih terapija djece i odraslih
+
docent na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Studiju dentalne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Studiju dentalne medicine Medicinskog fakulteta sveučilišta u Mostaru
+
jedan od osnivača Interdisciplinarne grupe za funkcijsku dijagnostiku i terapiju (IGFDT) s ciljem istraživanja i uvođenja u svakodnevnu praksu znanstveno i klinički utemeljenih metoda u području dentalne funkcijske dijagnostike i terapije
+
Predsjednik područnog sjedišta Split Hrvatske komore dentalne medicine od 2007. do danas i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske komore dentalne medicine u mandatnom razdoblju od 2011. do 2017. godine
+
predsjednik Radne skupine za kontrolu kvalitete, certifikaciju i informatizaciju u dentalnoj medicini Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske
Pogledaj više

ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi dijagnozom, prevencijom i ispravljanjem nepravilnosti u zubima i čeljusti. Ortodonti koriste različite metode poput fiksnih ili mobilnih aparata kako bi pomogli pacijentima u postizanju pravilnog položaja zubi i čeljusti. Cilj ortodoncije je ne samo poboljšati izgled osmijeha, već i poboljšati funkciju usta i žvakanje. Ako imate bilo kakvih problema s položajem zubi ili čeljusti, ortodont može pomoći u pronalaženju najboljeg rješenja za vas. Ortodont je doktor dentalne medicine koji je završio specijalizaciju iz ortodoncije. Svi ortodonti su doktori dentalne medicine a samo 5% doktora dentalne medicine su ortodonti.
Većina ortodontskih nepravilnosti je nasljedna, a neke su stečene. Nasljedne su nepravilnosti u broju zuba kada oni urođeno nedostaju ili su u suvišku. Zbijenost ili rastresitost zubi, nepravilnosti između zubnih lukova u horizontalnoj, vertikalnoj i sagitalnoj dimenziji su također nasljedne nepravilnosti. Stečene su posljedica nepogodnih navika, disanja na usta koje je uzrokovano adenoidnim vegetacijama ili povećanim tonzilama, trauma zuba i čeljusti i najčešće prijevremenog gubitka mliječnih zuba. Sve gore navedeno ne utječe samo na postavu zuba već i na razvoj čeljusti i izgled lica.
Razlog ispravljanja ortodontske nepravilnosti prvenstveno je ispravljanje narušene funkcije – žvakanja, gutanja, govora i disanja, kao i postizanje estetike osmijeha i lica te prevencija karijesa, bolesti parodonta i poremećaja čeljusnog zgloba i žvačnih mišića.
Prvi ortodontski pregled bi trebao uslijediti tijekom 6 godine,osim ako doktor dentalne medicine prilikom redovitih kontrola ne utvrdi razlog da uputi dijete na pregled i ranije. Ortodont će uzeti anamnezu od roditelja i kliničkim pregledom ustvrditi da li razvoj zubnih lukova i zagriza odstupa od uobičajenog za dob djeteta. Obično se tada napravi i snimka čeljusti (ortopantomogram), a po potrebi fotografira lice i zubni lukovi,te uzme anatomski otisak zubnih lukova za izradbu sadrenih modela. Oni su potrebni za detaljnije analize, koje se rade ako dijete ulazi u aktivnu terapiju ortodontskom napravom. Ako aktivna ortodontska terapija nije potrebna, ortodont određuje dinamiku kontrolnih pregleda, koju uvjetuje dob djeteta i uočene nepravilnosti.

ORTODONTSKA TERAPIJA ODRASLIH

Odrasli pacijenti nose ortodontske aparatiće sa željom da unaprijede oralno zdravlje, uljepšaju osmijeh i poboljšaju kvalitetu života. Nepravilni zubi i loš zagriz negativno utječu na zdravlje otežavajući osnovne životne funkcije (govor i žvakanje), održavanje higijene i narušavaju zdravlje parodonta.
Malokluzije imaju izrazit negativan utjecaj na opću kvalitetu života jer narušavaju osjećaj samopouzdanja, čime loše utječu na socijalne interakcije, privatni život i profesionalni uspjeh. Dobna granica za ortodontsku terapiju ne postoji. Biomehanika pomaka zuba jednaka je kod odraslih i kod djece.

VRSTE ORTODONTSKIH NAPRAVA

Svijest o važnosti pravilnih zubi i lijepog osmijeha te estetski materijali učinili su fiksni ortodontski aparatić znakom brige o zdravlju. Fiksni ortodontski aparatić najčešće je, najučinkovitije i najpredvidivije sredstvo ispravljanja ortodontskih nepravilnosti. Čine ga bravice i cjevčice na kutnjacima i žičani luk. Lijepi dizajn i neprimjetnost estetskih bravica olakšava njihovo nošenje pacijentima svih godina i zanimanja.
Samovezujuće bravice, za razliku od klasičnih, imaju pomičan element koji drži žicu u utoru bravice pa na njih nije potrebno stavljati ligature (gumice ili vezilice). Zbog svojih mehaničkih svojstava mogu skratiti trajanje ortodontske kontrole jer se ne trebaju stavljati vezilice i mogu smanjiti ukupni broj posjeta ordinaciji.
Vrsta bravice ne utječe na uspjeh ortodontske terapije – zube ne pomiču bravice, već ortodont.
Rezultat terapije ovisi o ortodontovu znanju i vještini da u otvorenom razgovoru s pacijentom definira što pacijent smatra lijepim osmijehom.
Provodimo ortodontsku terapiju isključivo najkvalitetnijim sustavima klasičnih, estetskih i samovezujućih bravica i ovisno o vrsti ortodontske nepravilnosti predlažemo individualno svakom pacijentu najbolji izbor naprave kako bi terapija bila što učinkovitija, brža i zadovoljavala najviše estetske zahtjeve. Uspjeh terapije najvažnija nam je vodilja prilikom izbora bravica.

Aligneri

Plan terapije postavlja ortodont, a planira ga na temelju prikupljenih dijagnostičkih podataka. Ako je nepravilnost moguće tretirati alignerima, nakon plana terapije ortodont uzima otiske ili „scanove“ (eng. scan, digitalni otisak) zubi. 3D digitalnom aplikacijom se na temelju ortodontovih detaljnih smjernica simulira pomak zubi od početnog do željenog položaja u više faza, uz apsolutnu kontrolu nad položajem zuba u svim dimenzijama. Stupanj anomalije te postavljeni cilj određuju broj faza, broj udlaga, a time i cijenu terapije.
Prednosti terapije alignerima u odnosu na fiksnu ortodontsu napravu su da je gotovo nevidljiv,
pacijent može udlage skinuti bez ičije pomoći uz osjećaj apsolutne slobode i kontrole i da udlage treba skinuti prije jela pa nema nikakvih ograničenja u izboru hrane.
Nedostaci terapije alignerima se očituju u tome da iako ih pacijent može skidati, udlage mora dosljedno nositi 22 – 24 sata na dan jer inače ne postižu željeni učinak. S udlagama se ne može jesti. Prije jela ih se treba skinuti, nakon jela oprati i zube i udlage te ih opet staviti. Iako su vizualno nenadmašni, mijenjaju govor.
Fiksna naprava proizvodi učinak koji direktno ne ovisi o suradnji pacijenta, dok se udlage moraju same stavljati i skidati, nositi propisani broj sati jer u protivnom ne djeluju. U konačnici je odluka između dviju tehnika stvar pacijentova životnog stila.

Metalne fiksne 
ortodonska naprave

Estetske fiksne 
ortodonske naprave

Alligneri

Contact Form Demo
Poljička cesta 5, 21000 Split
Tel: 021 370 396
Mob: 091 1620 020
info@ortodoncija-vidovic.hr 
ortodoncijavidovic@gmail.com 
Radno vrijeme: 
Pon/Uto/Čet: 13 - 20 h
Sri/Pet: 8 - 16 h
envelopephone-handsetmap-marker
Open chat
Pozdrav 👋
Kako Vam mogu pomoći?