ORTODONCIJA

F.A.Q.

Što je ortodoncija?

Ortodoncija je specijalistička disciplina dentalne medicine koja se bavi proučavanjem i praćenjem rasta i razvoja dentofacijalnih struktura i čimbenika koji utječu na njihov rast, razvoj i položaj. Cilj je ortodontske terapije postići individualni optimalni sklad zagriza, orofacijalne funkcije, estetike osmjeha i lica te psihosocijalne kvalitete života pacijenta.

Tko je ortodont?

Ortodont je doktor dentalne medicine koji je završio trogodišnju specijalizaciju iz ortodoncije. Svi ortodonti su doktori dentalne medicine a samo 5% doktora dentalne medicine su ortodonti.

Što uzrokuje ortodontske nepravilnosti?

Većina ortodontskih nepravilnosti je nasljedna, a neke su stečene. Nasljedne su nepravilnosti u broju zuba kada oni urođeno nedostaju ili su u suvišku, zbijenost ili rastresitost zubi, nepravilnosti između zubnih lukova u horizontalnoj, vertikalnoj i sagitalnoj dimenziji, a stečene su posljedica nepogodnih navika, disanja na usta koje je uzrokovano adenoidnim vegetacijama ili povećanim tonzilama, trauma zuba i čeljusti i najčešće prijevremenog gubitka mliječnih zuba. Sve gore navedeno ne utječe samo na postavu zuba već i na razvoj čeljusti i izgled lica.

Zašto je potrebno liječiti ortodontsku nepravilnost?

Razlog ispravljanja ortodontske nepravilnosti prvenstveno je ispravljanje narušene funkcije – žvakanja, gutanja, govora i disanja, kao i postizanje estetike osmijeha i lica te prevencija karijesa, bolesti parodonta, trauma i poremećaja čeljusnog zgloba i žvačnih mišića.

Kada odvesti dijete na prvi pregled kod ortodonta?

Prvi ortodontski pregled bi trebao uslijediti tijekom šeste godine,osim ako doktor dentalne medicine, prilikom redovitih kontrola,ne utvrdi razlog da uputi dijete na pregled i ranije. Ortodont će uzeti anamnezu od roditelja i kliničkim pregledom ustvrditi da li razvoj zubnih lukova i zagriza odstupa od uobičajenog za dob djeteta. Obično se tada napravi i snimka čeljusti (ortopantomogram), a po potrebi fotografira lice i zubni lukovi,te uzme anatomski otisak zubnih lukova za izradbu sadrenih modela. Oni su potrebni za detaljnije analize, koje se rade ako dijete ulazi u aktivnu terapiju ortodontskom napravom. Ako aktivna ortodontska terapija nije potrebna, ortodont određuje dinamiku kontrolnih pregleda, koju uvjetuje dob djeteta i uočene nepravilnosti.

Što su ortodontske nepravilnosti i koji su im uzroci?

Ako su položaji zuba u zubnim lukovima i međusobni odnosi gornje i donje čeljusti poremećeni, govorimo o ortodontskim nepravilnostima. One se najčešće razvijaju neprimjetno za roditelje i bližu okolinu, pa ih može zapaziti jedino liječnik. On svaki dolazak djeteta u ordinaciju koristi, pored ostalog, i za pregled zagriza, jer se pravodobnim upućivanjem ortodontu neke ortodontske nepravilnosti mogu zaustaviti. Na vrijeme se uočava pojava nasljednih anomalija, način ishrane, vrijeme i pravac nicanja zuba, način disanja i pojava loših navika (npr. sisanje palca).
Postoje ortodontske nepravilnosti koje se nasljeđuju i one koje stječemo tijekom života,kao i razne kombinacije već navedenog. Pravilan razvoj zubnih lukova i zagriza ovisi i o funkciji žvakanja, disanja i gutanja. To su životne funkcije i kada su one dugotrajno poremećene tijekom rasta i razvoja djeteta dolazi i do poremećaja cijelog žvačnog sustava. Neke se nepravilnosti u budućem rastu kralježnice mogu prije uočiti u vidu ortodontske nepravilnosti,te ortodont multidisciplinarno surađuje i s ortopedom,kao i s fizijatrom, otorinolaringologom, logopedom i pedijatrom. Jedan od najčešćih uzroka pojave stečenih ortodontskih nepravilnosti je prerani gubitak mliječnih zuba. Svaki mliječni zub je u stvari čuvar prostora stalnom zubu. Ukoliko se mliječni zub prerano izgubi,doći će do nedostatka prostora za smještaj trajnog nasljednika. Zato je veoma važno osigurati prirodnu smjenu mliječnih zuba trajnima.

Centar za postavke privatnosti

Koristimo kolačiće

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisnickog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.

Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše racunalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obicno spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogucava stranici da prikaže informacije prilagodene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija. Ipak, sve informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogucite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste omogucili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem racunalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami odaberete hocete li odobriti spremanje kolačića, da automatski pri zatvaranju internetskog preglednika obrišete spremljene kolačiće i slicno.

Kako onemoguciti kolačiće?
Iskljucivanjem kolačića odlucujete da li hocete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem racunalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u postavkama vašeg internetskog preglednika.
Ako onemogucite kolačiće, necete moci koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Kakve kolačiće koriste naše stranice i zašto?
Naše stranice koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogucile bolje korisnicko iskustvo. Kolačići se koriste za pamcenje korisnickih podataka i postavki.

Kakvi još kolačići postoje na našim stranicama?
Postoji nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje odredenih mogucnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogucujemo kolačiće društvenih mreža (Facebook), servisa za mjerenje posjecenosti (Google Analytics i Gemius Audience) te oglašivackih mreža poput Google AdSensea.

Dodatne informacije
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za iskljucivanje pohranjivanja kolačića za razlicite servise. Više informacija možete saznati na sljedecim poveznicama:
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/
http://www.aboutads.info/choices/